Блог

Актуална информация за предпазните маски за лице според СЗО 04.11.2020 15:51:14

Актуална информация за предпазните маски за лице според СЗО

В тази публикация ще дадем информация за някои от най-често срещаните заблуди относно носенето на маски и актуална информация по темата от Световната Здравна Организация.

Мит 1: Ако не съм болен от Covid-19, не трябва да нося маска.

Носенето на маска помага за намаляване разпространението на вируса. Последните изследвания показват, че голяма част при голяма част от вирусоносителите състоянието протича напълно безсимптомно. Хората не подозират, че когато говорят, кихат или кашлят изпускат капчици, които могат да бъдат смъртоносни за хората, около тях. Когато носите маска, Вие от една страна защитавате другите около Вас и защитавате себе си от вируси.

Мит 2: Носенето на маска може да отслаби имунната система.

Отново погрешно твърдение, защото имунната система не е локализирана само в областта на носа и устата. Тя се състои от огромен брой бели кръвни клетки, лимфни възли, тимуса, далака и пр. 

Мит 3: Носенето на маска ще повиши нивата на въглероден диоксид в кръвта.

Далеч преди настъпването на тази пандемия, здравните работници носят маски в продължение на часове. Помислете си за хирурзите, които правят операции по няколко часа. Няма опасност да пострадате от кислороден глад, а издишания въглероден диоксид преминава свободно през маската. 

Мит 4: Ако вече съм преболедувал Covid-19 няма смисъл да нося маска.

Ако вече сте боледували веднъж с Covid-19, трябва да продължите да носите маска, защото има различни щамове и опасност да се заразите отново. Освен това не е ясно колко време продължава имунитетът. Освен това можете да отделяте известно количество вирусни частици при кихане и кашлянето дори и след изминаването на карантината.  

В повечето случаи не се изисква да носите маска в дома си. Но ако живеете с повече хора и имате симптоми на Covid-19 е важно да носите маска в общите помещения, за да ги предпазите. 

Маските от плат значително ограничават разпръскването на големи капчици, които са носители на вируса. Освен това Ви пречат да докосвате областта на носа и устата с ръце, които може да са инфектирани. 

Ето още важна информация за носенето на маски, според публикация от октомври 2020 на Световна Здравна Организация (World Health Organization)

Защо хората трябва да носят маски?

Отговор на СЗО:  Маските са ключова мярка за потискане на предаването на Covid-19 и спасяването на животи. Маските намаляват потенциалния риск от предаване на заразата, независимо дали вирусоносителя има симптоми или не. Хората, които носят маска са по-защитени от заразяване. Предпазните маски, които се носят от заразените хора, предотвратяват предаването на вируса.

Маските са част от мерките за защита, които включват спазването на физическа дистанция, избягването на претъпкани затворени помещения, подобряване на вентилацията. Други важни мерки са почистването на ръцете и покриването на носа и устата при кихане и кашлица. 

Какви маски се препоръчват за различните групи хора? 

Медицинските маски се препоръчват за здравните работници. Освен това всеки, който се чувства зле или е с леки симптоми като болки в мускулите, лека кашлица, възпалено гърло и усещане за отпадналост и умора. 

Медицински маски могат да носят и хората, които полагат грижи за вероятни или доказани случаи с Covid-19 извън болница.

Медицински маски се препоръчват в случаите, когато не може да се спази дистанцията от поне 1 метър.

Освен рисковата група за хора над 60 години, ето няколко групи от хора, които са изложени на по-високи риск от сериозно протичане на Covid-19 и смърт:

  • хронични респираторни заболявания
  • сърдечно-съдови заболявания
  • онкологични заболявания
  • затлъстяване
  • захарен диабет
  • слаба имунна система

Маските, изработени от текстил могат да се определят като немедицински. Именно такъв тип маски са препоръчителни за останалата част от населението, когато не е възможно да се спазва физическа дистанция от 1-1,5 метра. Те са част от останалите мерки, които включват почистване на ръцете, подобряване на вентилацията и пр.

Кога трябва да се носят маски от широката общественост?

Основният отговор е, когато не може да се поддържа минималната дистанция от поне 1 метър, Примери за това са закрити помещения с лоша вентилация, обществения транспорт и местата с висока гъстота на населението. 

Едно от най-важните изисквания е да се увеличи смяната на въздуха, за да се увеличи свежия, чист и незаразен въздух отвън. 

Как трябва да се носи и почиства предпазната маска от текстил?

Преди да докоснете чистата маска трябва да почистите ръцете си чрез втриване на специален антибактериален и антивирусен гел на основата на алкохол или да ги измието с вода и сапун. 

Огледайте маската за разкъсвания или дупки, не използвайте маска с нарушена цялост. 

Поставете маската така, че да покрие устата, носа и брадичката, без да остават пролуки отстрани. Поставете лентите зад ушите или главата според модела на маската.

Избягвайте да докосвате с ръце маската, докато я носите. Ако това се случи трябва да почистите ръцете си. 

Сменете маската, ако се замърси или намокри.

Преди да свалите маската, почистете ръцете си. Самото сваляне на маска от лицето трябва да е без докосване на предната част, а като я свалите от ушите. 

Ако текстилната маска не е мръсна или мокра и смятате да я използвате повторно, можете да я поставите в чиста найлонова торбичка, която да запечатате. Когато вадите маската от торбичката, използвайте лентите за прикрепяне към ушите или тила на главата. 

Как да почистите маската за многократна употреба? 

Текстилните маски трябва да се почистват задължително поне 1 път на ден. Температурата на водата трябва да е над 60⁰C и сапун. 

Ако не е възможно да изперете маската с гореща вода и сапун, тогава можете да я гладите в продължение на 1 минута.

Друг вариант е да използвате 0,1% хлор за 1 минута и след това да я изплакнете обилно с вода със стайна температура. 

Общи препоръки

Уверете се, че имате достатъчно на брой маски за многократна употреба и не е нужно да използвате маски на членове от семейството или колеги.

Не се поддавайте на изкушението да свалите временно или за постоянно маската си, когато говорите с други хора. 

Не носете маската на ръката или китката, не я дърпайте надолу върху брадичката, за да поемете въздух. Когато не носите маска трябва да я приберете в чист найлонов плик. 

Как да поставям, нося и свалям медицинската маска? 

Преди да докоснете маската, почистете ръцете си с антибактериален гел или ги измийте с топла вода и сапун. Огледайте маската за дупки и разкъсвания. Важно за еднократните маски е да не ги използвате, ако преди това са били носени или изглеждат замърсени.

Проверете коя страна на санитарната маска е отгоре. Обикновено там има поставена метална лента. При трипластовите маски за еднократна употреба най-често вътрешния пласт е бял. 

Поставете маската върху лицето, покривайки носа, устата и брадичката. Уверете се, че няма пролуки между лицето и маската и я закрепете с помощта на ленти зад ушите или тила. 

Оформете внимателно металната лента така че да следва формата на носа. 

Не забравяйте, че не трябва да докосвате предната част на маската, докато я използвате, за да избегнете замърсяване на ръцете. Ако случайно я докоснете, почистете ръцете си. 

Медицинските маски се свалят подобно на маските за многократна употреба като се внимава да не се докосва предната част и за целта се хващат за лентите, с които се прикрепват зад ушите. 

Важна особеност е, че хирургичните маски са за еднократна употреба и трябва да бъдат изхвърлени още на същия ден. Ако маската се навлажни губи своята защитна функция и трябва да я смените незабавно.  За предпочитане е да ги изхвърлите в затворен кош или в найлоново пликче. След като сте изхвърлили маската отново трябва да почистите ръцете си. 

Каква е разликата между медицинските маски и респираторните като N95s?

Медицинските маски са известни още като хирургически. Те най-често са изработени от 3 слоя синтетични нетъкани материали и имат филтриращ слой в средата. Предлагат се с различни дебелини. И при медицинските маски има различни нива на устойчивост на течности и филтрация. 

Респираторните маски се предлагат с различни нива на филтрация като FFP2, FFP3, N95, N99 и др. 

Те са предназначени за защита на здравните работници, които се грижат за пациенти с Covid-19 в зони, където се образуват аерозоли. Преди да използват такъв тип маска, на здравните работници се вземат мерки, за да се определи правилния размер. 

Какво е становището на СЗО относно употребата на маски с клапани за издишване с цел намаляване риска от зараза с Covid-19?

Световната Здравна Организация не препоръчва подобен тип маски с клапани за издишване. Те са предназначени за работниците в промишлеността с цел да се предотврати вдишването на прах и частици при затваряне на клапана при вдишване. Въпреки това клапанът на маската се отваря при издишване и това улеснява дишането, но освен това позволява на всеки вирус да премине през отвора на клапана. Така сама по себе си маската с клапан става неефективна за защита от Covid-19. 

Защо да изберем маски с филтър, обработен с разтвор със сребърни йони?

За антибактериалните свойства на сребърните йони са направени стотици изследвания, които доказват тяхната ефективност.  Именно това е причината сребърните наночастици да се използват за превръзки на рани. Според публикацията  при отделянето на сребърни йони, които са малки електрически заредени частици с доказани антибактериални свойства. Сребърните йони имат особено добри свойства, когато са разположени върху сравнително голяма повърхност, от която да бъдат освободени. Научни изследвания доказват. че освен антибактериален ефект, сребърните йони имат и силно антивирусно действие. 

Дали сребърните йони са ефективни срещу новия вирус Covid-19?

Изследването от месец май 2020 г. Virucidal effect against coronavirus SARS-CoV-2 of a silver nanocluster/silica composite sputtered coating  разглежда заразяването с Covid-19 на много от здравните работници, пациенти и големи групи от населението. Индивидуалните средства за защита (например маски за лице, филтрите на климатичните системи и на медицинските дихателни устройства нямат антимикробна / антивирусна защита и затова са податливи на бактериална колонизация и разпространение на вируси. Изследването доказва, че нанопокритие от сребро/силициево композитно покритие на маските за лице FFP3 е ефективна защита срещу коронавирус SARS-CoV-2.

Тъй като сребърните йони се отделят от повърхността, ако се обработи само текстила, той би загубил антибактериалните си свойства след няколко изпирания. По тази причина маските за многократна употреба ProMask съдържат специално разработен джоб, в който може да се постави филтър, обработен с разтвор със сребърни йони. 

Всяка маска пристига при Вас с комплект от 5 филтъра. Всеки филтър може се изпере заедно с маската до 6 пъти, като не бива да се глади. Така една маска с 5 антибактериални филтъра със сребърни йони ще защити Вас и околните до 30 дни. Освен това в promask.eu  можете да закупите комплект от 5 филтъра. 

Всички маски с филтър са анатомични, за да прилягат плътно към извивките на лицето и се предлагат в размери S, M, L и XL. 

Можете да закупите маски за многократна употреба с различен дизайн на текстила, от който са изработени. 

Маски с филтър, обработен със сребърни йони с доказано антибактериално действие. Маските са за многократна употреба и се предлагат в размери S, M, L, XL и различни десени. Купи онлайн маска с филтър от ProMask

Има модерна и стилна алтернатива на маските с филтър за дамите, които желаят да предпазват себе си и околните. Защитният шал е комбинация от моден аксесоар и средство за предпазване. В специално изработен джоб може да се сложи филтър със сребърни йони. Когато се постави над носа и устата шалът може да се използва многократно. Предлага се в различни десени.

Елегантна алтернатива на маските с филтър е специално разработен предпазен шал, който покрива носа и устата, а в специален джоб може да се постави филтър със сребърни йони от Promask.

В онлайн магазина можете да закупите и маски за еднократна употреба в кутии от 10 или 50 броя.

Имате нужда от помощ? Обадете ни се сега на телефон 0885 901 425!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

НОВИНИ

НОВИНИ ЗА КОРОНАВИРУС

Актуална информация за предпазните маски за лице според СЗО

Актуална информация за предпазните маски за лице

Маски за многократна употреба, еднократни маски, маски с филтър или маски с клапи за издишване - вижте какво препоръчва СЗО в борбата с Covid-19. Маски за многократна употреба, еднократни маски, маски с филтър или маски с клапи за издишване - вижте какво препоръчва СЗО в борбата с Covid-19. 2021-01-07T10:27:19+02:00 Актуална информация за предпазните маски за лице според СЗО

<p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">В тази публикация ще дадем информация за някои от най-често срещаните заблуди относно носенето на маски и актуална информация по темата от Световната Здравна Организация.</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><strong>Мит 1: Ако не съм болен от Covid-19, не трябва да нося маска.</strong></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Носенето на маска помага за намаляване разпространението на вируса. Последните изследвания показват, че голяма част при голяма част от вирусоносителите състоянието протича напълно безсимптомно. Хората не подозират, че когато говорят, кихат или кашлят изпускат капчици, които могат да бъдат смъртоносни за хората, около тях. Когато носите маска, Вие от една страна защитавате другите около Вас и защитавате себе си от вируси.</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><strong>Мит 2: Носенето на маска може да отслаби имунната система.</strong></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Отново погрешно твърдение, защото имунната система не е локализирана само в областта на носа и устата. Тя се състои от огромен брой бели кръвни клетки, лимфни възли, тимуса, далака и пр.&nbsp;</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><strong>Мит 3: Носенето на маска ще повиши нивата на въглероден диоксид в кръвта.</strong></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Далеч преди настъпването на тази пандемия, здравните работници носят маски в продължение на часове. Помислете си за хирурзите, които правят операции по няколко часа. Няма опасност да пострадате от кислороден глад, а издишания въглероден диоксид преминава свободно през маската.&nbsp;</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><strong>Мит 4: Ако вече съм преболедувал Covid-19 няма смисъл да нося маска.</strong></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Ако вече сте боледували веднъж с Covid-19, трябва да продължите да носите маска, защото има различни щамове и опасност да се заразите отново. Освен това не е ясно колко време продължава имунитетът. Освен това можете да отделяте известно количество вирусни частици при кихане и кашлянето дори и след изминаването на карантината.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">В повечето случаи не се изисква да носите маска в дома си. Но ако живеете с повече хора и имате симптоми на Covid-19 е важно да носите маска в общите помещения, за да ги предпазите.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Маските от плат значително ограничават разпръскването на големи капчици, които са носители на вируса. Освен това Ви пречат да докосвате областта на носа и устата с ръце, които може да са инфектирани.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Ето още важна информация за носенето на маски, според публикация от <a href="https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-on-covid-19-and-masks" target="_blank" rel="noopener">окто</a></span><span style="font-weight: 400;"><a href="https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-on-covid-19-and-masks" target="_blank" rel="noopener">мври 2020 на Световна Здравна Организация</a> (World Health Organization)</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><b>Защо хората трябва да носят маски?</b></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Отговор на СЗО:&nbsp; Маските са ключова мярка за потискане на предаването на Covid-19 и спасяването на животи. Маските намаляват потенциалния риск от предаване на заразата, независимо дали вирусоносителя има симптоми или не. Хората, които носят маска са по-защитени от заразяване. Предпазните маски, които се носят от заразените хора, предотвратяват предаването на вируса.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Маските са част от мерките за защита, които включват спазването на физическа дистанция, избягването на претъпкани затворени помещения, подобряване на вентилацията. Други важни мерки са почистването на ръцете и покриването на носа и устата при кихане и кашлица.&nbsp;</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><b>Какви маски се препоръчват за различните групи хора?</b><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Медицинските маски се препоръчват за здравните работници. Освен това всеки, който се чувства зле или е с леки симптоми като болки в мускулите, лека кашлица, възпалено гърло и усещане за отпадналост и умора.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Медицински маски могат да носят и хората, които полагат грижи за вероятни или доказани случаи с Covid-19 извън болница.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Медицински маски се препоръчват в случаите, когато не може да се спази дистанцията от поне 1 метър.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Освен рисковата група за хора над 60 години, ето няколко групи от хора, които са изложени на по-високи риск от сериозно протичане на Covid-19 и смърт:</span></p> <ul class="text-alignjustify"> <li><span style="font-weight: 400;">хронични респираторни заболявания</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">сърдечно-съдови заболявания</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">онкологични заболявания</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">затлъстяване</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">захарен диабет</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">слаба имунна система</span></li> </ul> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"><strong>Маските, изработени от текстил могат да се определят като немедицински.</strong> Именно такъв тип маски са препоръчителни за останалата част от населението, когато не е възможно да се спазва физическа дистанция от 1-1,5 метра. Те са част от останалите мерки, които включват почистване на ръцете, подобряване на вентилацията и пр.</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><b>Кога трябва да се носят маски от широката общественост?</b></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Основният отговор е, когато не може да се поддържа минималната дистанция от поне 1 метър, Примери за това са закрити помещения с лоша вентилация, обществения транспорт и местата с висока гъстота на населението.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Едно от най-важните изисквания е да се увеличи смяната на въздуха, за да се увеличи свежия, чист и незаразен въздух отвън.&nbsp;</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><b>Как трябва да се носи и почиства предпазната маска от текстил?</b></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Преди да докоснете чистата маска трябва да почистите ръцете си чрез втриване на специален антибактериален и антивирусен гел на основата на алкохол или да ги измието с вода и сапун.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Огледайте маската за разкъсвания или дупки, не използвайте маска с нарушена цялост.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Поставете маската така, че да покрие устата, носа и брадичката, без да остават пролуки отстрани. Поставете лентите зад ушите или главата според модела на маската.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Избягвайте да докосвате с ръце маската, докато я носите. Ако това се случи трябва да почистите ръцете си.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Сменете маската, ако се замърси или намокри.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Преди да свалите маската, почистете ръцете си. Самото сваляне на маска от лицето трябва да е без докосване на предната част, а като я свалите от ушите.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Ако текстилната маска не е мръсна или мокра и смятате да я използвате повторно, можете да я поставите в чиста найлонова торбичка, която да запечатате. Когато вадите маската от торбичката, използвайте лентите за прикрепяне към ушите или тила на главата.&nbsp;</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><b>Как да почистите маската за многократна употреба?&nbsp;</b></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Текстилните маски трябва да се почистват задължително поне 1 път на ден. Температурата на водата трябва да е над 60⁰C и сапун.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Ако не е възможно да изперете маската с гореща вода и сапун, тогава можете да я гладите в продължение на 1 минута.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Друг вариант е да използвате 0,1% хлор за 1 минута и след това да я изплакнете обилно с вода със стайна температура.&nbsp;</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><b>Общи препоръки</b></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Уверете се, че имате достатъчно на брой маски за многократна употреба и не е нужно да използвате маски на членове от семейството или колеги.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Не се поддавайте на изкушението да свалите временно или за постоянно маската си, когато говорите с други хора.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Не носете маската на ръката или китката, не я дърпайте надолу върху брадичката, за да поемете въздух. Когато не носите маска трябва да я приберете в чист найлонов плик.&nbsp;</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><strong>Как да поставям, нося и свалям медицинската маска?&nbsp;</strong></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Преди да докоснете маската, почистете ръцете си с антибактериален гел или ги измийте с топла вода и сапун. Огледайте маската за дупки и разкъсвания. Важно за еднократните маски е да не ги използвате, ако преди това са били носени или изглеждат замърсени.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Проверете коя страна на санитарната маска е отгоре. Обикновено там има поставена метална лента. При трипластовите маски за еднократна употреба най-често вътрешния пласт е бял.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Поставете маската върху лицето, покривайки носа, устата и брадичката. Уверете се, че няма пролуки между лицето и маската и я закрепете с помощта на ленти зад ушите или тила.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Оформете внимателно металната лента така че да следва формата на носа.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Не забравяйте, че не трябва да докосвате предната част на маската, докато я използвате, за да избегнете замърсяване на ръцете. Ако случайно я докоснете, почистете ръцете си.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Медицинските маски се свалят подобно на маските за многократна употреба като се внимава да не се докосва предната част и за целта се хващат за лентите, с които се прикрепват зад ушите.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Важна особеност е, че хирургичните маски са за еднократна употреба и трябва да бъдат изхвърлени още на същия ден. Ако маската се навлажни губи своята защитна функция и трябва да я смените незабавно.&nbsp; За предпочитане е да ги изхвърлите в затворен кош или в найлоново пликче. След като сте изхвърлили маската отново трябва да почистите ръцете си.&nbsp;</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><strong>Каква е разликата между медицинските маски и респираторните като N95s?</strong></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"><strong>Медицинските маски са известни още като хирургически.</strong> Те най-често са изработени от 3 слоя синтетични нетъкани материали и имат филтриращ слой в средата. Предлагат се с различни дебелини. И при медицинските маски има различни нива на устойчивост на течности и филтрация.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Респираторните маски се предлагат с различни нива на филтрация като FFP2, FFP3, N95, N99 и др.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Те са предназначени за защита на здравните работници, които се грижат за пациенти с Covid-19 в зони, където се образуват аерозоли. Преди да използват такъв тип маска, на здравните работници се вземат мерки, за да се определи правилния размер.&nbsp;</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><strong>Какво е становището на СЗО относно употребата на маски с клапани за издишване с цел намаляване риска от зараза с Covid-19?</strong></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Световната Здравна Организация не препоръчва подобен тип маски с клапани за издишване. Те са предназначени за работниците в промишлеността с цел да се предотврати вдишването на прах и частици при затваряне на клапана при вдишване. Въпреки това клапанът на маската се отваря при издишване и това улеснява дишането, но освен това позволява на всеки вирус да премине през отвора на клапана. Така сама по себе си маската с клапан става неефективна за защита от Covid-19.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/FYLRth1M9b0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></span></p> <h1 class="text-alignjustify"><span style="font-size: 18pt;"><b>Защо да изберем маски с филтър, обработен с разтвор със сребърни йони?</b></span></h1> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">За антибактериалните свойства на сребърните йони са направени стотици изследвания, които доказват тяхната ефективност.&nbsp; Именно това е причината сребърните наночастици да се използват за превръзки на рани. Според <a href="https://www.nanopartikel.info/en/faq/2824-do-silver-nanoparticles-help-against-corona-viruses" target="_blank" rel="noopener">публикацията</a>&nbsp;&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">при отделянето на сребърни йони, които са малки електрически заредени частици с доказани антибактериални свойства. Сребърните йони имат особено добри свойства, когато са разположени върху сравнително голяма повърхност, от която да бъдат освободени. Научни изследвания доказват. че освен антибактериален ефект, сребърните йони имат и силно антивирусно действие.&nbsp;</span></p> <h2 class="text-alignjustify"><strong>Дали сребърните йони са ефективни срещу новия вирус Covid-19?</strong></h2> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Изследването от месец май 2020 г. <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666539520300067" target="_blank" rel="noopener">Virucidal effect against coronavirus SARS-CoV-2 of a silver nanocluster/silica composite sputtered coating</a>&nbsp;&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">разглежда заразяването с Covid-19 на много от здравните работници, пациенти и големи групи от населението. Индивидуалните средства за защита (например маски за лице, филтрите на климатичните системи и на медицинските дихателни устройства нямат антимикробна / антивирусна защита и затова са податливи на бактериална колонизация и разпространение на вируси. Изследването доказва, че нанопокритие от сребро/силициево композитно покритие на маските за лице FFP3 е ефективна защита срещу коронавирус SARS-CoV-2.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Тъй като сребърните йони се отделят от повърхността, ако се обработи само текстила, той би загубил антибактериалните си свойства след няколко изпирания. По тази причина маските за многократна употреба ProMask съдържат специално разработен джоб, в който може да се постави филтър, обработен с разтвор със сребърни йони.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Всяка маска пристига при Вас с комплект от 5 филтъра. Всеки филтър може се изпере заедно с маската до 6 пъти, като не бива да се глади. Така една маска с 5 антибактериални филтъра със сребърни йони ще защити Вас и околните до 30 дни. Освен това в <a href="https://promask.eu/"><strong>promask.eu</strong></a>&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;можете да закупите комплект от 5 филтъра.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/oTaOxNQKRuQ" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Всички маски с филтър са анатомични, за да прилягат плътно към извивките на лицето и се предлагат в размери S, M, L и XL.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Можете да закупите маски за многократна употреба с различен дизайн на текстила, от който са изработени.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignjustify"><a href="https://promask.eu/page/promask-antibakterialni-maski"><span style="font-weight: 400;"><img alt="Маски с филтър, обработен със сребърни йони с доказано антибактериално действие. Маските са за многократна употреба и се предлагат в размери S, M, L, XL и различни десени. Купи онлайн маска с филтър от ProMask" src="https://cdncloudcart.com/16096/files/image/s-filtar.jpg" /></span></a></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">Има модерна и стилна алтернатива на маските с филтър за дамите, които желаят да предпазват себе си и околните. <a href="https://promask.eu/page/promask-zashtiten-shal-s-filtar"><strong>Защитният шал</strong></a></span><a href="https://promask.eu/page/promask-zashtiten-shal-s-filtar"><span style="font-weight: 400;"></span></a><span style="font-weight: 400;"> е комбинация от моден аксесоар и средство за предпазване. В специално изработен джоб може да се сложи филтър със сребърни йони. Когато се постави над носа и устата шалът може да се използва многократно. Предлага се в различни десени.</span></p> <p class="text-alignjustify"><a href="https://promask.eu/page/promask-zashtiten-shal-s-filtar"><span style="font-weight: 400;"><img alt="Елегантна алтернатива на маските с филтър е специално разработен предпазен шал, който покрива носа и устата, а в специален джоб може да се постави филтър със сребърни йони от Promask." src="https://cdncloudcart.com/16096/files/image/shal-filtar.jpg" /></span></a></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-weight: 400;">В онлайн магазина можете да закупите и <a href="https://promask.eu/page/10-broya-triplastova-maska-za-lice-za-ednokratna-upotreba">маски за еднократна употреба</a> в кутии от 10 или 50 броя.</span><br /><br /><b>Имате нужда от помощ? Обадете ни се сега на телефон&nbsp;</b><strong>0885 901 425!</strong><br /><br /></p> <p class="text-alignjustify"></p> <p class="text-alignjustify"></p> <p class="text-alignjustify"></p>

, , , ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки