Блог

Кратка история за възникването на съвременните предпазни маски за лице 07.01.2021 14:23:09

Кратка история за възникването на съвременните предпазни маски за лице

При избухването на пандемията от COVID-19 една от най-често обсъжданите теми е дали трябва да се спазват указанията за носене на маски, както и кои са най-ефективни.

Публикацията от юли 2020 г. The Lancet / A history of the medical mask and the rise of throwaway culture  разглежда кратката история за изобретяването на маските за лице и използването им.

Покриването на носа и устата е било част от мерките срещу заразяване с различни болести още векове преди да бъдат изобретени съвременните маски. Можем да си спомним костюмите на лекарите по времето на т. нар. Черна смърт, опустошителната епидемия от чума, преминала през по-голямата част от Европа в периода 1346-1353 г. Тогава се е считало, че заболяването възниква след вдишване на зловонните миризми, отделяни от болните хора, а лекарите са носили маски с клюн, който бил пълен с различни благоуханни билки, които да неутрализират причинителите на болестта. Този начин на предпазване останал чак до XVIII в. в Европа. 

Маските за лице, които се използват днес в Здравеопазването са възникнали едва в последните години, когато вече има по-съвременно разбиране за бактериите и вирусите.

През 1867 г. британският хирург Джоузеф Листър заявява, че възпалението на раните се дължи на микроскопично малки живи същества, които наскоро са описани от Луи Пастьор. Първоначално Листър предлага тези микроорганизми да бъдат унищожени с използването на антисептични вещества. 

През 1880 г. ново поколение от хирурзи решава, че ще е по-ефективно и щадящо за пациентите да се предотврати навлизането на микроби в раните, което може е причинено от ръцете, издишваният въздух от хирурга и инструментите, които използва. След направени проучвания става ясно, че в по въздушно-капков път се предават голям брой бактерии. 

През 1897 г. един от лекарите е първият, който започва да носи предпазна маска за лице. Тя се състои от парче марля, което е завързано с 2 връзки за тила, така че да покрие носа, устата и брадичката. През същата година в Париж и друг хирург започва да носи маска в операционната. 

Хирургичната маска за лице е средство за контрол на инфекциите и е предназначена да държи всички микроби надалеч, а не да ги убива с химични вещества. Разбира се още тогава има скептици, които отхвърлят носенето на маските. 

Маските за лице постепенно стават все по-популярни. При изследване на повече от 1000 снимки на хирурзи в операционни зали в болници на САЩ и в Европа в периода 1863 - 1969 г. показва, че през 1923 г. над 2/3  от тях са били с маски, а през 1935 г. почти всички хирурзи носят маски по време на операция.

Използването на маска за покриване на устата и носа по време на епидемиите през 1910-11 и грипната епидемия от 1918-19 г. превръща хирургичната маска за лице в предпазно средство на други здравни работници и пациенти с инфекциозни заболявания извън операционната.

По време на грипната епидемия през 1918-19 г. носенето на предпазна маска за лице е задължително за полицаите, всички медицински лица и всички жители на отделни градове в САЩ. Въпреки че отново има противоречия относно ефективността на маските за лице, в градове като Сан Франциско спадът на смъртността от грип отчасти се дължи на задължителните предписания за носене на маски. В този период хирургичните маски се носят от обикновените граждани в ежедневието с цел превенция на инфекции. Още информация можете да намерите в публикацията на CNN  - In the 1918 flu pandemic, not wearing a mask was illegal in some parts of America. What changed?

След като вече е ясно, че маските за лице са ефективни, започва усъвършенстване на първия модел. През първите десетилетия на XX в. се правят проучвания за определяне на ефективността на маските. Започва производство на маски, изработени от няколко слоя памучна марля, между които понякога се поставя слой от друга материя, както и метална рамка за придаване на устойчивост. Именно тогава възниква идеята за маски за многократна употреба, които могат да се перат, а металните части се стерилизират. По този начин маската може да се използва многократно - твърди един американски изобретател, който е патентовал свой модел на медицинска маска през 1919 г.

След направени проучвания става ясно, че ефективността на предпазване на различните модели маски за лице варира, но ако се носят правилно те осигуряват защита от инфекции.

През 30-те години медицинските маски от марля започват да се заменят с хартиени маски за еднократна употреба. През 60-те години се появяват еднократни маски от нетъкани синтетични влакна, които не могат да се стерилизират.

През 1969 г. започва процес на заменяне на спринцовките, иглите и други инструменти с еквиваленти, пригодени за еднократна употреба. Смята се, че това ще намали риска от компроментиране на стерилността. Преминаването към медицински изделия за еднократна употреба засяга и предпазните маски. Освен това еднократните маски се изработват по-лесно и са с намалена себестойност. Търсенето на този тип маски се увеличава и след агресивни маркетингови кампании от различни фирми производители. Освен всичко друго еднократните маски не изискват стерилизация и медицинския персонал не губи ценно време в извършване на подобни процедури. 

Въпреки агресивните рекламни кампании, в направено през 1975 г. проучване се установява, че многократно използвана маска от 4 слоя памучна материя, превъзхожда по ефективност много от популярните тогава маски за еднократна употреба. Памучните тъкани могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и синтетичните тъкани, когато маската е проектирана правилно. Нещо повече, при многократното изпиране на памучна маска, влакната на материята се приближават едно към друго и така многократната предпазна маска е с с увеличен филтър срещу зловредни микроорганизми.

В миналото маските за многократна употреба са се използвали всекидневно от медицинския персонал. Но с откриването на нови синтетични тъкани и подмяна на системата към изделия за еднократна употреба, са загубили своята роля и са били предпочитани еднократни маски. В последните години се заражда тенденцията за рециклиране, пестене на ресурси като вода, енергия, суровини и избягване на създаването на прекалено много отпадъци. Ето защо изборът е изцяло Ваш дали да предпочетете маска за еднократна употреба от синтетични материали или маска от памучна материя за многократна употреба.

В Promask.eu можете да намерите както маски за еднократна употреба, отговарящи на редица изисквания, удостоверени със сертификати, така и анатомични маски за многократна употреба със специално разработен филтър със сребърни йони, който може да се сменя. Можете да повишите нивото на защита чрез носенето на предпазен шлем, както и да изберете по-елегантна алтернатива като специално разработен шал с джоб за филтър със сребърни йони. 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

НОВИНИ

НОВИНИ ЗА КОРОНАВИРУС

Кратка история за възникването на съвременните предпазни маски за лице

Кратка история за възникването на съвременните предпазни маски за лице

Първият прототип на съвременна предпазна маска е създаден през 1867 г. Вижте историята на развитието на съвременните предпазни маски за лице. Първият прототип на съвременна предпазна маска е създаден през 1867 г. Вижте историята на развитието на съвременните предпазни маски за лице. 2021-01-07T14:26:35+02:00 Кратка история за възникването на съвременните предпазни маски за лице

<p><span style="font-weight: 400;">При избухването на пандемията от COVID-19 една от най-често обсъжданите теми е дали трябва да се спазват указанията за носене на маски, както и кои са най-ефективни.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Публикацията от юли 2020 г. <a href="https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31207-1/fulltext" target="_blank" rel="noopener">The Lancet / A history of the medical mask and the rise of throwaway culture</a>&nbsp;&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">разглежда кратката история за изобретяването на маските за лице и използването им.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>Покриването на носа и устата</strong> е било част от мерките срещу заразяване с различни болести още векове преди да бъдат изобретени съвременните маски. Можем да си спомним костюмите на лекарите по времето на т. нар. Черна смърт, опустошителната епидемия от чума, преминала през по-голямата част от Европа в периода 1346-1353 г. Тогава се е считало, че заболяването възниква след вдишване на зловонните миризми, отделяни от болните хора, а лекарите са носили маски с клюн, който бил пълен с различни благоуханни билки, които да неутрализират причинителите на болестта. Този начин на предпазване останал чак до XVIII в. в Европа.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маските за лице, които се използват днес в Здравеопазването са възникнали едва в последните години, когато вече има по-съвременно разбиране за бактериите и вирусите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>През 1867 г.</strong> британският хирург Джоузеф Листър заявява, че възпалението на раните се дължи на микроскопично малки живи същества, които наскоро са описани от Луи Пастьор. Първоначално Листър предлага тези микроорганизми да бъдат унищожени с използването на антисептични вещества.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>През 1880 г.</strong> ново поколение от хирурзи решава, че ще е по-ефективно и щадящо за пациентите да се предотврати навлизането на микроби в раните, което може е причинено от ръцете, издишваният въздух от хирурга и инструментите, които използва. След направени проучвания става ясно, че в по въздушно-капков път се предават голям брой бактерии.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>През 1897 г.</strong> един от лекарите е първият, който започва да носи предпазна маска за лице. Тя се състои от парче марля, което е завързано с 2 връзки за тила, така че да покрие носа, устата и брадичката. През същата година в Париж и друг хирург започва да носи маска в операционната.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>Хирургичната маска за лице</strong> е средство за контрол на инфекциите и е предназначена да държи всички микроби надалеч, а не да ги убива с химични вещества. Разбира се още тогава има скептици, които отхвърлят носенето на маските.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маските за лице постепенно стават все по-популярни. При изследване на повече от 1000 снимки на хирурзи в операционни зали в болници на САЩ и в Европа в периода 1863 - 1969 г. показва, че през 1923 г. над 2/3&nbsp; от тях са били с маски, а през 1935 г. почти всички хирурзи носят маски по време на операция.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Използването на маска за покриване на устата и носа по време на епидемиите през 1910-11 и грипната епидемия от 1918-19 г. превръща хирургичната маска за лице в предпазно средство на други здравни работници и пациенти с инфекциозни заболявания извън операционната.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>По време на грипната епидемия през 1918-19 г.</strong> носенето на предпазна маска за лице е задължително за полицаите, всички медицински лица и всички жители на отделни градове в САЩ. Въпреки че отново има противоречия относно ефективността на маските за лице, в градове като Сан Франциско спадът на смъртността от грип отчасти се дължи на задължителните предписания за носене на маски. В този период хирургичните маски се носят от обикновените граждани в ежедневието с цел превенция на инфекции. Още информация можете да намерите в публикацията на <a href="https://edition.cnn.com/2020/04/03/americas/flu-america-1918-masks-intl-hnk/index.html" target="_blank" rel="noopener">CNN&nbsp; - In the 1918 flu pandemic, not wearing a mask was illegal in some parts of America. What changed?</a></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">След като вече е ясно, че маските за лице са ефективни, започва усъвършенстване на първия модел. През първите десетилетия на XX в. се правят проучвания за определяне на ефективността на маските. Започва производство на маски, изработени от няколко слоя памучна марля, между които понякога се поставя слой от друга материя, както и метална рамка за придаване на устойчивост. Именно тогава възниква идеята за маски за многократна употреба, които могат да се перат, а металните части се стерилизират. По този начин маската може да се използва многократно - твърди един американски изобретател, който е патентовал свой модел на медицинска маска през 1919 г.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">След направени проучвания става ясно, че ефективността на предпазване на различните модели маски за лице варира, но ако се носят правилно те осигуряват защита от инфекции.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>През 30-те години</strong> медицинските маски от марля започват да се заменят с хартиени маски за еднократна употреба. През 60-те години се появяват еднократни маски от нетъкани синтетични влакна, които не могат да се стерилизират.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><strong>През 1969 г.</strong> започва процес на заменяне на спринцовките, иглите и други инструменти с еквиваленти, пригодени за еднократна употреба. Смята се, че това ще намали риска от компроментиране на стерилността. Преминаването към медицински изделия за еднократна употреба засяга и предпазните маски. Освен това еднократните маски се изработват по-лесно и са с намалена себестойност. Търсенето на този тип маски се увеличава и след агресивни маркетингови кампании от различни фирми производители. Освен всичко друго еднократните маски не изискват стерилизация и медицинския персонал не губи ценно време в извършване на подобни процедури.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки агресивните рекламни кампании, в направено през 1975 г. проучване се установява, че многократно използвана маска от 4 слоя памучна материя, превъзхожда по ефективност много от популярните тогава маски за еднократна употреба. Памучните тъкани могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и синтетичните тъкани, когато маската е проектирана правилно. Нещо повече, при многократното изпиране на памучна маска, влакната на материята се приближават едно към друго и така многократната предпазна маска е с с увеличен филтър срещу зловредни микроорганизми.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В миналото маските за многократна употреба са се използвали всекидневно от медицинския персонал. Но с откриването на нови синтетични тъкани и подмяна на системата към изделия за еднократна употреба, са загубили своята роля и са били предпочитани еднократни маски. В последните години се заражда тенденцията за рециклиране, пестене на ресурси като вода, енергия, суровини и избягване на създаването на прекалено много отпадъци. Ето защо изборът е изцяло Ваш дали да предпочетете маска за еднократна употреба от синтетични материали или маска от памучна материя за многократна употреба.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В Promask.eu можете да намерите както <a href="https://promask.eu/page/10-broya-triplastova-maska-za-lice-za-ednokratna-upotreba"><strong>маски за еднократна употреба</strong></a>, отговарящи на редица изисквания, удостоверени със сертификати, така и <a href="https://promask.eu/page/promask-antibakterialni-maski"><strong>анатомични маски за многократна употреба</strong></a> със специално разработен филтър със сребърни йони, който може да се сменя. Можете да повишите нивото на защита чрез носенето на <a href="https://promask.eu/page/sanitarno-higienen-shtit-s-predpazna-plaka-ot-promask"><strong>предпазен шлем</strong></a>, както и да изберете по-елегантна алтернатива като специално разработен <a href="https://promask.eu/page/promask-zashtiten-shal-s-filtar"><strong>шал с джоб за филтър</strong></a> със сребърни йони.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p><span style="font-weight: 400;"></span></p>

, , , , , ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки