Блог

Съвети за Коронавирус COVID-19 15.03.2020 15:47:52

Съвети за Коронавирус COVID-19

КОРОНАВИРУС 

СЪВЕТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНОСТТА

Източник: Световната Здравна Организация 

СЪВЕТИ ЗА КОРОНАВИРУСА (COVID-19)

Основни защитни мерки срещу новия коронавирус
Бъдете наясно с най-новата информация за епидемията от COVID-19, достъпна на уебсайта на СЗО и чрез вашия национален и местен орган за обществено здраве. COVID-19 все още засяга повечето хора в Китай с някои огнища в други страни. Повечето хора, които се заразяват, прекарват леко заболяването и се възстановяват, но това може да бъде по-тежко за други. Погрижете се за здравето си и пазете другите, като направите следното:

 • Мийте ръцете си често
  Редовно и старателно почиствайте ръцете си с разтвори или гелове за ръце на алкохолна основа или ги измивайте със сапун и вода.

  Защо? Измиването на ръцете си със сапун и вода или използването на разтвор за ръце на алкохолна основа убива вируси, които може да са на ръцете ви.

 

 • Поддържайте дистанциране от други хора
  Поддържайте поне 1 метър (3 фута) разстояние между себе си и всеки, който кашля или киха.

  Защо? Когато някой кашля или киха, пръска малки капчици течност от носа или устата си, които могат да съдържат вирус. Ако сте твърде близко един до друг, можете да вдишате капчиците, включително вируса COVID-19, ако човекът който кашля има заболяването.

 

 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата 

   

  Защо? Ръцете докосват много повърхности и лесно могат да докоснат и прилепнат вируси. Веднъж замърсени, ръцете могат да пренесат вируса в очите, носа или устата. Оттам вирусът може да навлезе в тялото ви и да ви разболее.

 • Практикувайте дихателна хигиена
  Уверете се, че вие ​​и хората около вас спазвате добра дихателна хигиена. Това означава да покриете устата и носа със свити лакът или тъкан, когато кашляте или кихате. След това изхвърлете използваната тъкан незабавно.

  Защо? Капките разпространяват вирус. Следвайки добра респираторна хигиена, вие предпазвате хората около вас от вируси като настинка, грип и COVID-19.

 

 •  Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ рано - Останете вкъщи, ако не се чувствате добре. Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ и се обадете предварително. Следвайте указанията на местния здравен орган.

  Защо? Националните и местните власти ще разполагат с най-актуалната информация за ситуацията във вашия район. Обаждане предварително, ще позволи на вашия доставчик на здравни услуги бързо да ви насочи към подходящото здравно заведение. Това също ще ви защити и ще ви помогне да предотвратите разпространението на вируси и други инфекции.

 

МИТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУСА

 • COVID-19 вирусът може да се предава в райони с горещ и влажен климат

  От доказателствата досега, вирусът COVID-19 може да се предава във ВСИЧКИ ОБЛАСТИ, включително райони с горещо и влажно време. Независимо от климата, приемете защитни мерки ако живеете в или пътувате до район, отчитащ наличие на COVID-19. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като често почиствате ръцете си. По този начин елиминирате вирусите, които може да са на ръцете ви, и избягвате инфекция, която би могла да се случи, след като докоснете очите, устата и носа си.

  

 • Студеното време и снегът НЕ МОГАТ да убият новия коронавирус.

  Няма причина да се смята, че студеното време може да убие новия коронавирус или други заболявания. Нормалната температура на човешкото тяло остава около 36,5 °C до 37 °C, независимо от външната температура или времето. Най-ефективният начин да се предпазите от новия коронавирус е като често почиствате ръцете си с разтривани ръце на алкохолна основа или ги измивате със сапун и вода.

  

 • Вземането на гореща вана не предотвратява от заболяване от новия коронавирус

  Вземането на гореща вана няма да ви попречи да хванете COVID-19. Нормалната ви телесна температура остава около 36,5 °C до 37 °C, независимо от температурата на вашата баня или душ. Всъщност вземането на гореща вана с изключително топла вода може да бъде вредно, тъй като може да ви изгори. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като често почиствате ръцете си. По този начин елиминирате вируси, които може да са на ръцете ви, и избягвате инфекция, която се появява, като след това докоснете очите, устата и носа си.

  

 • Новият коронавирус НЕ се предава чрез ухапвания от комари.

  Към днешна дата няма информация или доказателства, които да подсказват, че новият коронавирус може да се предава от комари. Новият коронавирус е респираторен вирус, който се разпространява главно чрез капчици, генерирани, когато заразен човек кашля или киха, или чрез капчици слюнка или носен секрет. За да се предпазите, почиствайте ръцете си често с разтриване на ръце на алкохолна основа или ги измивайте със сапун и вода. Освен това избягвайте тесен контакт с всеки, който кашля и киха.

  

 • Ефективни ли са сешоарите за ръце за убиването на новия коронавирус?

  Не. Сешоарите за ръце не са ефективни за убиване на COVID-19. За да се предпазите от новия коронавирус, трябва често да почиствате ръцете си с разтриване на ръка на алкохолна основа или да ги измивате със сапун и вода. След като ръцете ви са чисти, трябва да ги изсушите старателно, като използвате хартиени кърпи или сешоар с топъл въздух.

  

 • Може ли ултравиолетова дезинфекционна лампа да убие новия коронавирус?

  UV лампите не трябва да се използват за стерилизиране на ръце или други области на кожата, тъй като UV лъчението може да причини дразнене на кожата.

  

 • Колко ефективни са термичните скенери за откриване на хора, заразени с новия коронавирус?

  Термичните скенери са ефективни при откриване на хора, които са развили треска (т.е. имат по-висока от нормалната телесна температура) поради инфекция с новия коронавирус.

  Те обаче не могат да открият хора, които са заразени, но все още не са болни от треска. Това е така, защото отнема между 2 и 10 дни, преди хората, които са заразени, да се разболеят и да развият треска.

  

 • Може ли пръскането с алкохол или хлор по цялото тяло да убие новия коронавирус?

  Не. Разпръскването на алкохол или хлор по цялото тяло няма да убие вируси, които вече са навлезли в тялото ви. Разпръскването на такива вещества може да бъде вредно за дрехи или лигавици (т.е. очи, уста). Имайте предвид, че както алкохолът, така и хлорът могат да бъдат полезни за дезинфекция на повърхности, но те трябва да се използват при подходящи препоръки.

  

 • Ваксините срещу пневмония предпазват ли ви от новия коронавирус?

  Не. Ваксините срещу пневмония, като пневмококова ваксина и ваксина срещу грип хемофилус тип B (Hib), не осигуряват защита срещу новия коронавирус.

  Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина. Изследователите се опитват да разработят ваксина срещу COVID-19 и СЗО подкрепя техните усилия.

  Въпреки че тези ваксини не са ефективни срещу COVID-19, ваксинацията срещу респираторни заболявания е силно препоръчителна, за да защитите здравето си.

  

 • Може ли редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор да предотврати заразяване с новия коронавирус?
  Не. Няма доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор е защитавало хората от инфекция с новия коронавирус.

  Има някои ограничени доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор може да помогне на хората да се възстановят по-бързо от обикновената настинка. Няма доказателства, че редовното изплакване на носа предотвратява респираторните инфекции.

  

 • Може ли яденето на чесън да помогне за предотвратяване на заразяване с новия коронавирус?

  Чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Въпреки това, няма данни от настоящата епидемия, че яденето на чесън е защитило хората от новия коронавирус.

  

 • Новият коронавирус влияе ли на по-възрастните хора или по-младите хора също са податливи?

  Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от новия коронавирус (COVID-19). Възрастните хора и хората с предишни медицински състояния (като астма, диабет, сърдечни заболявания) изглежда са по-уязвими от това да се разболеят тежко от вируса.

  СЗО съветва хората от всички възрасти да предприемат стъпки, за да се предпазят от вируса, например като спазват добра хигиена на ръцете и добра респираторна хигиена.

  

 • Ефикасни ли са антибиотиците за предотвратяване и лечение на новия коронавирус?

  Не, антибиотиците не действат срещу вируси, а само бактерии.

  Новият коронавирус (COVID-19) е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за профилактика или лечение.

  Ако обаче сте хоспитализирани за COVID-19, може да не получавате антибиотици, тъй като е възможна бактериална ко-инфекция.

  

 • Има ли специфични лекарства за предотвратяване или лечение на новия коронавирус?

  Към днешна дата няма конкретно лекарство, което да препоръчва или лекува новия коронавирус (COVID-19).

  Въпреки това, заразените с вируса трябва да получат подходящи грижи за облекчаване и лечение на симптоми, а тези с тежки заболявания трябва да получат оптимизирани поддържащи грижи. Някои специфични лечения се изследват и ще бъдат тествани чрез клинични изпитвания. СЗО помага за ускоряване на усилията за научни изследвания и развойна дейност с редица партньори.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

НОВИНИ

НОВИНИ ЗА КОРОНАВИРУС

Съвети за Коронавирус COVID-19

Съвети за Коронавирус (COVID-19)

Прочетете основните препоръки на СЗО за намаляване риска от заразяване с COVID-19, както и някои от най-популярните митове и заблуди. Прочетете основните препоръки на СЗО за намаляване риска от заразяване с COVID-19, както и някои от най-популярните митове и заблуди. 2020-10-26T20:10:22+02:00 Съвети за Коронавирус COVID-19

<p class="text-alignleft"><strong>КОРОНАВИРУС&nbsp;</strong></p> <p class="text-alignleft"><strong>СЪВЕТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНОСТТА</strong></p> <p><strong>Източник:&nbsp;<a href="https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters" target="_blank" rel="noopener">Световната Здравна Организация</a>&nbsp;</strong></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><strong>СЪВЕТИ ЗА КОРОНАВИРУСА&nbsp;(COVID-19)</strong></span></p> <p><strong>Основни защитни мерки срещу новия коронавирус</strong><br /> Бъдете наясно с най-новата информация за епидемията от COVID-19, достъпна на уебсайта на СЗО и чрез вашия национален и местен орган за обществено здраве. COVID-19 все още засяга повечето хора в Китай с някои огнища в други страни. Повечето хора, които се заразяват, прекарват леко заболяването и се възстановяват, но това може да бъде по-тежко за други. Погрижете се за здравето си и пазете другите, като направите следното:</p> <ul> <li><strong> Мийте ръцете си често</strong><br /> Редовно и старателно почиствайте ръцете си с разтвори или гелове за ръце на алкохолна основа или ги измивайте със сапун и вода.<br /> <br /> <strong>Защо?</strong> Измиването на ръцете си със сапун и вода или използването на разтвор за ръце на алкохолна основа убива вируси, които може да са на ръцете ви.</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <ul> <li><strong> Поддържайте дистанциране от други хора</strong><br /> Поддържайте поне 1 метър (3 фута) разстояние между себе си и всеки, който кашля или киха.<br /> <br /> <strong>Защо?</strong> Когато някой кашля или киха, пръска малки капчици течност от носа или устата си, които могат да съдържат вирус. Ако сте твърде близко един до друг, можете да вдишате капчиците, включително вируса COVID-19, ако човекът който кашля има заболяването.</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <ul> <li><strong> Избягвайте да докосвате очите, носа и устата&nbsp;</strong> <p class="text-alignleft">&nbsp;</p> <p class="text-alignleft"><strong>Защо?</strong> Ръцете докосват много повърхности и лесно могат да докоснат и прилепнат вируси. Веднъж замърсени, ръцете могат да пренесат вируса в очите, носа или устата. Оттам вирусът може да навлезе в тялото ви и да ви разболее.</p> </li> <li><strong>Практикувайте дихателна хигиена</strong><br /> Уверете се, че вие ​​и хората около вас спазвате добра дихателна хигиена. Това означава да покриете устата и носа със свити лакът или тъкан, когато кашляте или кихате. След това изхвърлете използваната тъкан незабавно.<br /> <br /> <strong>Защо?</strong> Капките разпространяват вирус. Следвайки добра респираторна хигиена, вие предпазвате хората около вас от вируси като настинка, грип и COVID-19.</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <ul> <li>&nbsp;<strong>Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ рано -&nbsp;</strong>Останете вкъщи, ако не се чувствате добре. Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ и се обадете предварително. Следвайте указанията на местния здравен орган.<br /> <br /> <strong>Защо?</strong> Националните и местните власти ще разполагат с най-актуалната информация за ситуацията във вашия район. Обаждане предварително, ще позволи на вашия доставчик на здравни услуги бързо да ви насочи към подходящото здравно заведение. Това също ще ви защити и ще ви помогне да предотвратите разпространението на вируси и други инфекции.</li> </ul> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;">&nbsp;</span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><strong>МИТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУСА</strong></span></p> <ul> <li><strong>COVID-19 вирусът може да се предава в райони с горещ и влажен климат</strong><br /> <br /> От доказателствата досега, вирусът COVID-19 може да се предава във ВСИЧКИ ОБЛАСТИ, включително райони с горещо и влажно време. Независимо от климата, приемете защитни мерки ако живеете в или пътувате до район, отчитащ наличие на COVID-19. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като често почиствате ръцете си. По този начин елиминирате вирусите, които може да са на ръцете ви, и избягвате инфекция, която би могла да се случи, след като докоснете очите, устата и носа си.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Студеното време и снегът НЕ МОГАТ да убият новия коронавирус.</strong><br /> <br /> Няма причина да се смята, че студеното време може да убие новия коронавирус или други заболявания. Нормалната температура на човешкото тяло остава около 36,5 &deg;C до 37 &deg;C, независимо от външната температура или времето. Най-ефективният начин да се предпазите от новия коронавирус е като често почиствате ръцете си с разтривани ръце на алкохолна основа или ги измивате със сапун и вода.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Вземането на гореща вана не предотвратява от заболяване от новия коронавирус</strong><br /> <br /> Вземането на гореща вана няма да ви попречи да хванете COVID-19. Нормалната ви телесна температура остава около 36,5 &deg;C до 37 &deg;C, независимо от температурата на вашата баня или душ. Всъщност вземането на гореща вана с изключително топла вода може да бъде вредно, тъй като може да ви изгори. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като често почиствате ръцете си. По този начин елиминирате вируси, които може да са на ръцете ви, и избягвате инфекция, която се появява, като след това докоснете очите, устата и носа си.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Новият коронавирус НЕ се предава чрез ухапвания от комари.</strong><br /> <br /> Към днешна дата няма информация или доказателства, които да подсказват, че новият коронавирус може да се предава от комари. Новият коронавирус е респираторен вирус, който се разпространява главно чрез капчици, генерирани, когато заразен човек кашля или киха, или чрез капчици слюнка или носен секрет. За да се предпазите, почиствайте ръцете си често с разтриване на ръце на алкохолна основа или ги измивайте със сапун и вода. Освен това избягвайте тесен контакт с всеки, който кашля и киха.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Ефективни ли са сешоарите за ръце за убиването на новия коронавирус?</strong><br /> <br /> Не. Сешоарите за ръце не са ефективни за убиване на COVID-19. За да се предпазите от новия коронавирус, трябва често да почиствате ръцете си с разтриване на ръка на алкохолна основа или да ги измивате със сапун и вода. След като ръцете ви са чисти, трябва да ги изсушите старателно, като използвате хартиени кърпи или сешоар с топъл въздух.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Може ли ултравиолетова дезинфекционна лампа да убие новия коронавирус?</strong><br /> <br /> UV лампите не трябва да се използват за стерилизиране на ръце или други области на кожата, тъй като UV лъчението може да причини дразнене на кожата.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Колко ефективни са термичните скенери за откриване на хора, заразени с новия коронавирус?</strong><br /> <br /> Термичните скенери са ефективни при откриване на хора, които са развили треска (т.е. имат по-висока от нормалната телесна температура) поради инфекция с новия коронавирус.<br /> <br /> Те обаче не могат да открият хора, които са заразени, но все още не са болни от треска. Това е така, защото отнема между 2 и 10 дни, преди хората, които са заразени, да се разболеят и да развият треска.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Може ли пръскането с алкохол или хлор по цялото тяло да убие новия коронавирус?</strong><br /> <br /> Не. Разпръскването на алкохол или хлор по цялото тяло няма да убие вируси, които вече са навлезли в тялото ви. Разпръскването на такива вещества може да бъде вредно за дрехи или лигавици (т.е. очи, уста). Имайте предвид, че както алкохолът, така и хлорът могат да бъдат полезни за дезинфекция на повърхности, но те трябва да се използват при подходящи препоръки.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Ваксините срещу пневмония предпазват ли ви от новия коронавирус?</strong><br /> <br /> Не. Ваксините срещу пневмония, като пневмококова ваксина и ваксина срещу грип хемофилус тип B (Hib), не осигуряват защита срещу новия коронавирус.<br /> <br /> Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина. Изследователите се опитват да разработят ваксина срещу COVID-19 и СЗО подкрепя техните усилия.<br /> <br /> Въпреки че тези ваксини не са ефективни срещу COVID-19, ваксинацията срещу респираторни заболявания е силно препоръчителна, за да защитите здравето си.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Може ли редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор да предотврати заразяване с новия коронавирус?</strong><br /> Не. Няма доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор е защитавало хората от инфекция с новия коронавирус.<br /> <br /> Има някои ограничени доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор може да помогне на хората да се възстановят по-бързо от обикновената настинка. Няма доказателства, че редовното изплакване на носа предотвратява респираторните инфекции.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Може ли яденето на чесън да помогне за предотвратяване на заразяване с новия коронавирус?</strong><br /> <br /> Чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Въпреки това, няма данни от настоящата епидемия, че яденето на чесън е защитило хората от новия коронавирус.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Новият коронавирус влияе ли на по-възрастните хора или по-младите хора също са податливи?</strong><br /> <br /> Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от новия коронавирус (COVID-19). Възрастните хора и хората с предишни медицински състояния (като астма, диабет, сърдечни заболявания) изглежда са по-уязвими от това да се разболеят тежко от вируса.<br /> <br /> СЗО съветва хората от всички възрасти да предприемат стъпки, за да се предпазят от вируса, например като спазват добра хигиена на ръцете и добра респираторна хигиена.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Ефикасни ли са антибиотиците за предотвратяване и лечение на новия коронавирус?</strong><br /> <br /> Не, антибиотиците не действат срещу вируси, а само бактерии.<br /> <br /> Новият коронавирус (COVID-19) е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за профилактика или лечение.<br /> <br /> Ако обаче сте хоспитализирани за COVID-19, може да не получавате антибиотици, тъй като е възможна бактериална ко-инфекция.</li> </ul> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <ul> <li><strong>Има ли специфични лекарства за предотвратяване или лечение на новия коронавирус?</strong><br /> <br /> Към днешна дата няма конкретно лекарство, което да препоръчва или лекува новия коронавирус (COVID-19).<br /> <br /> Въпреки това, заразените с вируса трябва да получат подходящи грижи за облекчаване и лечение на симптоми, а тези с тежки заболявания трябва да получат оптимизирани поддържащи грижи. Някои специфични лечения се изследват и ще бъдат тествани чрез клинични изпитвания. СЗО помага за ускоряване на усилията за научни изследвания и развойна дейност с редица партньори.</li> </ul>

, ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки